Elzas brioche
De gist versnipperen in 10 cl lauwe melk, 100 g bloem toevoegen en mengen tot een mals deeg (levain). In een warme plaats laten rijzen.
De rozijnen in lauw water laten zwellen.
In een kom de bloem, de eieren, de rest van de mlk, de suiker en het zout 10 min. lang energetisch kloppen tot het deel niet meer plakt. De zachte boter erbij voegen en het deeg waarvan het volume moet verdubbeld zijn. Het deeg nog enkele ogenblikken bew<erken en met een doek bedekken. 1 uur laten rijzen op een warme plaats.
Het deeg een tik geven om het te laten inzakken en de uitgelekte rozijnen eronder mengen. De kougelhopf bakvorm invetten, op de bodem de amandelen plaatsen en het deeg in de vorm gieten.
Het deeg nogmaals laten rijzen tot het boven de rand van de vorm uitrijst.
Ongeveer 45 minuten bakken in een oven van 180°C.
Kan genuttigd worden als ontbijt, bij recepies of als dessert.
Secrets d'Alsace