Geurige, zompige cake met citroen & kurkuma

Door Marleen , 5 april 2025
Beschrijving

goede smaakcombinatie

Gerechten
Bereidingswijze
Opbrengst
1 stuk
Bereidingstijd
20 minuten
Bereidingstijd
50 minuten
Totale tijd
1 uur, 10 minuten
Ingrediënten
300 g bloem
200 g suiker
180 g boter (kamertemperatuur)
3 ei (kamertemperatuur)
200 g yoghurt (kamertemperatuur)
4 citroen (zestes geraspt)
1 t kurkuma
1⁄2 t sodabicarbonaat
1 t bakpoeder
Instructions

1. Verwarm de oven voor tot 180 °C.

2. Doe de suiker in een kom en meng er met je vingertoppen de geraspte citroenschil onder. Voeg de boter toe en klop los met een handmixer of staande mixer. Breek de eieren er een voor een bij en klop na iedere toevoeging. Klop daarna verder tot het mengsel lichtgeel en luchtig is. Meng hier de yoghurt onder. Als het mengsel een beetje geschift lijkt, maak je geen zorgen: hier merk je niets meer van als de cake uit de oven komt.

3. Meng de bloem met de kurkuma, het bakpoeder, bicarbonaat en zout. Voeg in een paar keer toe aan het botermengsel. Spatel de bloem er voorzichtig onder en meng niet te enthousiast, anders ontwikkelen zich gluten en krijg je een taaie cake. Stop meteen met mengen als je geen bloem meer ziet in het beslag.

4. Vet de cakevorm in met boter, bestuif daarna met bloem en giet er het beslag in. Zet de cake in de oven en bak 50 minuten. Test met een priem of satéprikker of de cake gaar is: komt die prikker er proper uit, dan is de cake binnenin helemaal doorbakken. Haal uit de oven en laat afkoelen op een taartrooster.

Notes

Citroen en kurkuma vormen een goede combinatie omdat de frisse, zure citroen de licht bittere smaak van kurkuma in balans brengt. Bovendien kan vitamine C uit citroen de opname van curcumine, de werkzame stof in kurkuma, verbeteren. Een gezonde cake dus?


 

Bron

https://www.standaard.be/in-het-leven/geurige-zompige-cake-met-citroen-kurkuma/47429543.html